Syyskuun kuukaudenkivi: Safiiri

Safiiri, korundiryhmään kuuluva upea ja arvostetty jalokivi, on syyskuun kuukaudenkivi. Safiirin nimi tulee kreikan kielen sanasta sappheiros (sininen, sininen kivi, nimitys joka luultavasti alunperin viittasi lapis lazuliin ennemmin kuin safiiriin). Kaunis ruiskaunokin sininen onkin safiirin tunnetuin ja arvostetuin väri, mutta safiireja on saatavana lähes kaikissa sateenkaaren väreissä.
Sormuksia sinisillä safiireilla. CaiSanni.

Safiiri kuuluu rubiinin kanssa samaan jalokiviryhmään, korundeihin. Syvänpunaiset korundit ovat rubiineja, muita värejä kutsutaan safiireiksi. Korundi on hyvin kovaa, mohsin asteikolla 9 ja luonnollisista jalokivista korundit ovatkin toisiksi kovimpia timantin jälkeen. Muista safiirien väreistä etenkin vaaleanpunainen, vihreä ja keltainen ovat haluttuja. Kirkkaat, värittömät safiirit hohtavat miltei timantin lailla ja myös esimerkiksi violetteja ja oransseja safiireja on saatavana.

Timantin ja rubiinin lisäksi tässä sormuksessa on safiireja monessa sävyssä. CaiSanni.Kukkakorvakoruissa vaaleanpunaiset safiirit. CaiSanni.

Pienikokoiset safiirit ovat hinnaltaan melko huokeita, mutta koon kasvaessa etenkin puhtaiden ja kauniinväristen kivien hinta saattaa nousta hyvinkin korkeaksi.