Moissaniitin 5 C:tä

Timantin laatuluokittelussa puhutaan usein neljästä C:stä eli Carat(paino), Cut (hionta), Clarity(puhtaus) ja Color(väri). Voit lukea lisää timantin luokittelusta mm. Timantit.com sivustolta.

Moissaniitista puhuttaessa saatetaan ottaa esille vielä viides C eli confidence (luottamuksellisuus).

Carat = Paino

Moissaniitin kuten muidenkin jalokivien paino voidaan ilmoittaa karaateissa. Karaatti on siis painon yksikkö, ei kiven halkaisijan! Yksi karaatti on 0,2 grammaa ja kiven paino voidaan siis varsin yksiselitteisesti ilmoittaa karaateissa.

Koska moissaniitti on n. 10 % timanttia kevyempää, 6,5 mm ihanteellisesti briljanttihiottu timantti on painoltaan 1 ct kun taas vastaavan kokoinen moissaniitti vain 0.88 ct. Ilmoitamme aina käyttämiemme moissaniittien koot sekä millimetreissä, että minkä kokoista timanttia painoltaan moissaniitti vastaa.

 Kolmekiviseen Isabella-sormukseen sopivat loistavasti esimerkiksi 4 mm ja 3 mm moissaniitit, jotka vastaavat 0.25 ct ja 0.1 ct timantteja.

Cut = Hionta

Moissaniitit hiotaan käsityönä tarkasti niin, että tavoitteena on maksimaalinen loisto. Koska moissaniitin optiset ominaisuudet eroavat timantin vastaavista, on moissaniitin ihannehionta hieman erilainen kuin timantin. Timantin tavoin myös moissaniitin yleisien hiontamuoto on kehämuodoltaan pyöreä briljantti, jossa 57 tarkkaan mitoitettua, hiottua ja kiillotettua viistettä takaavat sen, että suurin osa kiveen osuvasta valosta heijastuu takaisin katsojan silmään luoden kivelle upean loiston ja tulen.

Pyöreän briljantin lisäksi moissaniittia on saatavana useina erilaisina ns. fancy-hiontoina. Näistä yleisimpiä ovat neliön tai suorakaiteen muotoinen princess, cushion eli antiikkineliö, ovaali sekä sydän.


Keltakultainen sormus cushion-hiontaisella moissaniitilla.

Clarity = Puhtaus

Moissaniitin sulkeumat eroavat timantin sulkeumista ja nämä ovatkin asiantuntijalle tärkeä tunnistekeino kivien erottamiseksi toisistaan. Moissaniitille tyypillisiä ovat hyvin pienet putkimaiset tai hiusmaiset sulkeumat jotka näyttävät suuntautuvan sädemäisesti kiven uumasta keskelle. Nämä hennot sulkeumat eivät näy paljain silmin, eivätkä vähennä kiven loistetta, vaan näiden havaitsemiseksi tarvitaan vähintää 10x suurentavaa luuppia.

Suurin osa moissaniiteista luokitellaan kuuluvaksi timanttien puhtausasteikolla luokkaan VS = Very Small inclusions. Moissaniiteilla on myös omat puhtausluokittelunsa VG (very good) sekä G (good).

Color = Väri

Aivan kuten timanteissakin, myös moissaniittien suosituin värisävy on väritön. Värittömässä moissaniitissa voidaan usein havaita hyvin heikko kellertävä tai vihertävä sävyvivahde, joskin aivan viime aikoina on kehitetty myös tavallista valkoisempi ja arvokkaampi moissaniitti.

Suositun värittömän lisäksi moissaniitista on saatavilla myös joitakin erilaisia ns. fancy gems värisävyjä. Näitä ovat mm. kanarialinnun keltainen, upea vedenvihreä ja säväyttävä pinkki. Värillisiä moissaniitteja valmistetaan kuitenkin melko vähän, joten juuri oikeanlaisen värillisen moissaniitin etsimiseen kannattaa varata hieman aikaa.

Confidence = Luottamuksellisuus

Confidence, luottamuksellisuus tai varmuus, on moissaniittien valmistajan Charles & Colvardin oma lisäys C-listaan. He toimittavat jokaisen kiven mukana aitous- ja takuutodistuksen. 

Koska moissaniitit valmistetaan Yhdysvalloissa laboratorio-olosuhteissa, ne ovat vastuullinen vaihtoehto louhituille jalokiville. Ne ovat kovia, kestäviä ja pitkäikäisiä ja hyvin hoidettuna niiden loisto ja kauneus säilyvät muttumattomina.


 PS. Cost = Hinta ?

Itse tekisi mieli lisätä listalle vielä kuudeskin C, eli cost (hinta). Moissaniitti on huomattavasti timanttia edullisempi vaihtoehto varsinkin suurempiin kiviin mentäessä. Pienissä kivissä hinta on noin puolet vastaavan kokoisen timantin hinnasta, mutta esimerkiksi karaatin kokoluokassa enää noin kahdeskymmenesosa.