Helmikorujen säilytys ja hoito

Kultasepänverstas CaiSannin valikoimissa olevat helmet ovat viljeltyjä makeanveden helmiä. Ne ovat joko värjäämättömiä tai värjättyjä. Solmimme kaikki helminauhat silkkilankaan käsin. Helminauhojen lisäksi valikoimiimme kuuluvat myös helmikorvakorut ja -sormukset.

Helmiä tulisi säilyttää ja käyttää oikein, jotta niistä olisi iloa pitkään ja niiden hohto ja väri säilyisivät muuttamattomina.
Helmet ovat kohtalaisen pehmeitä, joten metallit ja muut jalokivet naarmuttavat niitä helposti. Tästä johtuen helmiä ei kannata säilyttää samassa korurasiassa muiden korujen kanssa, vaan erillisessä pussukassa tai esimerkiksi silkkikankaaseen käärittynä. Helmet sisältävät hieman kosteutta, joten esimerkiksi kosteutta imevää puuvillakangasta tulisi välttää. Ilmankosteus on helmille hyväksi, joten ne eivät pidä myöskään liian tiiviistä rasioista tai pusseista. 

Helmet pitävät käytöstä, jolloin ne saavat hengittää ja saavat kosteutta myös käyttäjänsä iholta. Liiallinen kuivuus saattaa vaikuttaa helmien hohteeseen. Älä kuitenkaan käytä helmikoruja suihkussa, kylvyssä tai saunassa. Kuumuus vahingoittaa paitsi helmien pintaa, myös esimerkiksi helmikorvakorujen liimausta.

Helmiä tulisi varjella kemikaaleilta ja kosmetiikalta. Älä suihkuta helmikoruille deodoranttia, hajuvettä tai hiuslakkaa. Hyvä yleissääntö on, että helmet puetaan viimeisenä ja riisutaan ensimmäisenä. Kastunut helminauha tulisi kuivata puhtaalla, pehmeällä kankaalla ja antaa kuivua täydellisesti kankaan päällä. Jos kostunut helminauha kuivataan riiputtamalla, saattaa helminauha venyä. Tarpeen vaatiessa helminauha voidaan myös pestä, sillä varsinkin valkoiset helminauhat saattavat käytössä tulla likaisen näköisiksi. Pesu suoritetaan erittäin miedolla, kädenlämpöisellä saippualiuoksella. Kultasepänliikkeistä voi ostaa helmille tarkoitettua pesuainetta. Pesun jälkeen anna helminauhan kuivua täydellisesti ennen käyttöä.

Helminauhat olisi hyvä punoa uudelleen käytöstä riippuen vuoden-parin välein. Käytössä helminauha venyy ja uudelleen punottaessa nauha palautuu oikeaan mittaansa ja jämäköityy. Vaikka silkkilanka on hyvin kestävää, se saattaa kuitenkin ahkerassa käytössä haurastua ja jopa katketa. Myös helmiriipuksen, -sormukset ja korvakorut olisi hyvä tarkastuttaa kultasepällä aika ajoin, jolloin seppä tarkastaa mm. liimakiinnityksen kunnon.